הלימודים בתוכנית רביבים מיועדים לתלמידים מצטיינים, בעלי סקרנות ועניין בתרבות היהודית והישראלית ובחקר מדעי היהדות, שהינם בעלי מחויבות גבוהה לחינוך ערכי ולעיסוק בשאלות הנוגעות לזהות יהודית-ישראלית בקרב צעירים במדינת ישראל.
הלימודים בתוכנית כוללים לימודי בוגר (.B.A) בחוג למקרא ובתוכנית במדעי היהדות, במסגרתו כל תלמיד יבחר להעמיק בתחום דעת אחד במדעי היהדות (מחשבת ישראל, ספרות עברית, היסטוריה של עם ישראל, לשון עברית ותלמוד). לצד לימודים אלו, תלמידי התוכנית נהנים מהכשרה ייחודית להוראת מקצועות היהדות. במרכז הכשרה זו, המקנה תעודת הוראה במקרא ובמדעי היהדות, עומדת התנסות מעשית בהוראה בבתי ספר במשך שנתיים בליווי של מנחים פדגוגיים מנוסים, לצד קורסים עיוניים בחינוך. בתום שלוש שנות לימודים ועמידה בדרישות האקדמיות, תלמידי התוכנית יקבלו תואר בוגר ותעודת הוראה במקרא ובמדעי היהדות.
תלמידים המעוניינים בכך יוכלו לבחור להשתלב בלימודי מוסמך (.M.A) באחד מתחומי מדעי היהדות או בחינוך יהודי עם סיום לימודי הבוגר ותעודת ההוראה, בשנה הרביעית ללימודיהם בתוכנית.
תלמידי התוכנית לומדים במחיצת תלמידים מצטיינים המחויבים להוראת מקצועות היהדות במערכת החינוך הממלכתית, ומצטרפים עם סיום לימודיהם לקבוצה גדולה של בוגרי רביבים המלמדים בבתי ספר ממלכתיים ברחבי בארץ.
התוכנית נעזרת במשאבים הנרחבים והייחודיים של האוניברסיטה העברית בתחומי מדעי היהדות וחינוך ומציעה גישה אינטגרטיבית חדשה להכשרת מורים; גישה המשלבת את תחומי התוכן במקצועות היהדות בסוגיות חברתיות עכשוויות הקשורות לעם היהודי ולחברה הישראלית ובלימודי הוראה ועבודה מעשית. בצד הלימודים האקדמיים, משולבים תלמידי רביבים בהכשרה מעשית בבתי ספר על-יסודיים מהשנה השנייה ללימודיהם.
בסוף שנת הלימודים השלישית יקבלו תלמידי התוכנית תואר בוגר (תואר ראשון) בתוכנית במדעי היהדות ובחוג למקרא ותעודת הוראה במקרא ובמדעי היהדות. לתלמידים הבוחרים להמשיך את לימודיהם ולהשתלב בלימודי מוסמך יוענק תואר מוסמך (תואר שני) באחד החוגים העוסקים במדעי היהדות. כדי לאפשר לתלמידים להתמסר ללימודים (שכן הם נדרשים למאמץ אינטלקטואלי, חברתי ומעשי המתפרס על פני מרבית חודשי השנה), הם נהנים ממלגת שכר לימוד מלאה וממלגת מחיה במהלך כל שנות לימודיהם בתוכנית (בכפוף לנוהלי המלגות של התוכנית).
קצת היסטוריה
את תוכנית רביבים גיבשה האוניברסיטה העברית, יחד עם משרד החינוך וקרן אבי חי ישראל, כדי לתת מענה אקדמי של האוניברסיטה לממצאי דוח ועדת שנהר שהתריע בחומרה רבה על ההתרחקות הגדלה והולכת של בני נוער ישראלים מן התרבות של העם היהודי לדורותיו ומהגותו.
ועדת שנהר, שפרסמה דוח הנושא את הכותרת "עם ועולם – תרבות יהודית בעולם משתנה" (תשנ"ד), עמדה על הצורך ללמד את תרבות ישראל ואת מקורות היהדות כהוויה תרבותית ייחודית ומתפתחת תוך דגש על הזיקה שבין תרבות ישראל לתרבות העמים.
"כך היא דרכה של תורה, פת במלח תאכל ומים במשורה תשתה ועל הארץ תישן וחיי צער תחיה ובתורה אתה עמל, אם אתה עושה כן 'אשריך וטוב לך' (תה' קכ"ח, ב'). אשריך בעולם הזה וטוב לך לעולם הבא." (ברייתא 'קנין תורה', משנה אבות ו', ד')
תוכנית 'רביבים' מכשירה מורות ומורים מצטיינים למקרא ולמדעי היהדות, בהכרה שהוראה היא מקצוע ערכי ומאתגר, שאיננו תמיד מתוגמל דיו. תהליכי הלמידה, המחקר וההוראה, שמלוים אותי כל חיי, הינם עיסוק אינטלקטואלי ורוחני עילאי שמספק תגמול בפני עצמו, אבל התוכנית לא דורשת מתלמידיה להסתגף ולישון על הארץ. בהתאם לכך 'רביבים' מציעה לתלמידיה את מסלול ההכשרה האקדמי הטוב ביותר להוראה לצד תמיכה כלכלית משמעותית. הלמידה באוניברסיטה העברית במכון למדעי היהדות הטוב ביותר בעולם, לצד הכשרה מקצועית אישית וקבוצתית בהוראה כבר מן השנה הראשונה, מאפשרות לתלמידי 'רביבים' להיכנס בשערי היכל הידע האקדמי והפדגוגי, ולהתפתח למורים הטובים ביותר שהם יכולים להיות.
בשלב זה של התוכנית, לאחר עשרים וחמש שנים להיווסדה ומאות בוגרים שהשתלבו במערכת החינוך בתפקידי הוראה, ריכוז, ניהול ויצירת תוכניות חדשות, בוגרי 'רביבים' הינם העדות הטובה ביותר לאיכות התוכנית. אלו אנשים איכפתיים וחושבים, שמצליחים לעורר בתלמידיהם סקרנות ואהבה למקצועות מדעי היהדות—מקרא, ספרות עברית, מחשבת ישראל, לשון, היסטוריה של עם ישראל ותלמוד. ישראלים רבים, במיוחד אלה ששולחים את ילדיהם למערכת החינוך הממלכתית, אינם מודעים מספיק לחשיבות של מקצועות מדעי הרוח בכלל ומדעי היהדות בפרט, וסבורים כי המפתח להצלחה בחיים טמון בלימוד מקצועות 'מעשיים' שמעניקים כלים כמו אנגלית ומתמטיקה. בלי להפחית בחשיבותם של מקצועות אלה, אני מאמינה שדווקא העיסוק בטקסט ובמחשבה מפתחים את הכלים הטובים ביותר לפיתוח אדם חושב וביקורתי בכל תחומי החיים, וכי הם המתנה הגדולה ביותר שמערכת החינוך יכולה להעניק לילדי ישראל. על אחת כמה וכמה כשמדובר בעיסוק בכתובים שנוצרו על ידי העם העתיק שלנו, בלשון שלנו ובאזור שלנו, שהם התרומה שלנו לאוצר התרבותי העולמי.
ההנהלה התומכת של התוכנית, שרואה בכל תלמידה ותלמיד בה אישיות ייחודית בעלת סיפור אישי מזה, וחבר במחזור בעל אופי משלו מזה, מספקת תשתית מנהלית ומענה מקיף, ויש לה חלק מרכזי בהצלחת התוכנית. תלמידי התוכנית הם חלק ממשפחה, משפחת 'רביבים', והם אף פעם לא לבד, הן בזמן הלימודים האינטנסיביים, הן לאחריהם בהשתלבות בהוראה במערך בתי הספר הממלכתיים של מערכת החינוך הישראלית. התמיכה שמספקים הבוגרים זה לזו, אף היא לא תסולא מפז. על כן אני גאה למלא את תפקיד הראשה האקדמית של התוכנית, ומקווה שנמשיך לתת מענה לצורך במורות ובמורים מצטיינים בכל ההיבטים במערכת החינוך הישראלית, שיעבירו את לפיד הסקרנות, הידע והמחקר הלאה לדורות הבאים.
פרופ' נילי ואזנה
ראשה אקדמית, תוכנית רביבים, האוניברסיטה עברית
חברת סגל בחוג למקרא ובחוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו, האוניברסיטה העברית
תוכנית רביבים שואפת לתרום לשינוי במעמד לימודי היהדות והתרבות היהודית במערכת החינוך הממלכתית בישראל.
תוכנית רביבים נוסדה כדי להכשיר עתודה של מורים מצטיינים למקצועות היהדות במערכת החינוך הממלכתית העל יסודית. רביבים תכשיר מורים בעלי השכלה רחבה ועמוקה, מיומנים באומנות ההוראה ושואפים לחשוף לפני תלמידיהם את התרבות היהודית על רבדיה בדרך מעניינת, מאתגרת ובעלת משמעות.
בוגרי רביבים יהיו בעלי השכלה מעמיקה במקרא ובמקצוע אחד נוסף של מדעי היהדות (מחשבת ישראל, היסטוריה של עם ישראל, ספרות עברית, לשון עברית או תלמוד) ובעלי פרספקטיבה רב תחומית במדעי היהדות. הם יהיו מסוגלים להורות את מקצועות היהדות מתוך אופק רחב במדעי הרוח ולתרגם את השכלתם האקדמית לשפת הוראה בכיתה. דרך הוראתם החווייתית והיצירתית תהיה בבחינת אתגר אישי ואינטלקטואלי בעבור אוכלוסיות שונות של לומדים. הבוגרים ישמשו דמויות להזדהות ולחיקוי עבור תלמידיהם.
בוגרי רביבים יראו את עצמם מחויבים לתרום לרווחת תלמידיהם, קשובים ורגישים לצורכיהם הלימודיים והאישיים. הם ישתלבו כחברי צוות בבתי הספר, נכונים לשאת באחריות ובתפקידי חינוך והנהגה וכן ליזום תכניות ופעולות גם נוסף לשעות ההוראה הפורמליות, במיוחד בהקשר של תרבות יהודית. בוגרי רביבים יראו את המעשה החינוכי בהקשרו החברתי והתרבותי הרחב.
תוכנית רביבים היא תוכנית לימודים עמוסה. תלמידי התוכנית נדרשים להקדיש את מרבית זמנם ללימודיהם. לפיכך, האוניברסיטה העברית מעמידה לרשות תלמידי תוכנית רביבים העומדים בתנאי התוכנית וממלאים אחר כללי האוניברסיטה:
1. מלגת שכר לימוד לתקופת לימודיהם בתוכנית רביבים. אם לא הספיק תלמיד לסיים את חוק לימודיו במהלך שלוש שנות התוכנית (או ארבע שנים, לתלמידים הבוחרים להשתלב בלימודי מוסמך), חובת תשלום שכר הלימוד בגין השלמת שכר לימוד תחול עליו.
2. מלגת מחיה – הלוואה עומדת שתהפוך למענק עם סיום הלימודים בתוכנית ועמידה בתנאיה (לרבות שלוש שנות הוראה בבית ספר ממלכתי כללי על-יסודי במדינת ישראל, בהיקף של משרה מלאה ובמשך שלוש שנים ממועד סיום התוכנית השלוש-שנתית, מקצוע הקשור להכשרה שקיבל בתוכנית). הלוואה זו תשולם במהלך שלוש שנות הלימודים בתוכנית רביבים, ובתנאי שהתלמיד השיג ממוצע ציונים 85 לפחות בכל שנה. לתלמידים שבחרו להשתלב בלימודי מוסמך, ההלוואה תשולם גם בשנת הלימודים הרביעית (שנת לימודי המוסמך) וההלוואה של התלמידים הללו תהפוך למענק לאחר שתי שנות הוראה בהיקף של משרה מלאה.
3. אפשרות למגורים במעונות הסטודנטים כמקובל על פי כללי האוניברסיטה ובכפוף לתשלום המקובל. על פי ניסיון העבר, התאפשרו מגורים במעונות הסטודנטים לכל פונה (למעט תושבי ירושלים) שנרשם בזמן ועמד בדרישות הקבלה למעונות.
4. באתר דיקנט הסטודנטים תקבלו מידע על מלגות, הטבות, זכויות וכיוצ"ב.
*ההלוואה ומלגת שכר הלימוד הנזכרות בסעיפים 1 ו-2 הינם בכפוף לנוהלי המלגות הקיימים בתוכנית.
מזכירות תוכנית רביבים ממוקמת בבניין ע"ש רבין קומה 4 חדר 4004
שעות קבלה:
ימים א' – ה' בין 10:00 – 13:30.
טלפון: 02-5881970
פקס: 02-5881218
דוא"ל: revivim@savion.huji.ac.il